
Europa heeft besloten, het Mobility Package is definitief. Dit betekent dat de transportsector de komende jaren te maken krijgt met nieuwe Europese regels voor rij- en rusttijden, cabotage en detachering. Het wegvervoer gaat hiermee grondig veranderen. Maar wat zijn de gevolgen in de praktijk en wanneer gaan de regels gelden? Wij hebben alle feiten op een rijtje gezet voor u.
Met het Mobility Package wil de Europese Commissie onder meer postbusbedrijven tegengaan, een einde maken aan systematische cabotage en de werkomstandigheden van chauffeurs in het internationaal transport verbeteren.
Volgens de nieuwe regeling moeten transportbedrijven ervoor zorgen dat chauffeurs die internationaal rijden regelmatig naar huis kunnen terugkeren (afhankelijk van het werkschema, elke drie of vier weken). Voor de wekelijkse rusttijd die niet thuis kan worden doorgebracht moet het bedrijf accommodatie betalen. Deze mag niet meer in de cabine worden doorgebracht.
Om grensoverschrijdend vervoer te registreren en fraude aan te pakken, wordt de smart tachograaf 2 ingevoerd. Transportbedrijven moeten verder kunnen aantonen dat hun operationele activiteiten vooral plaatsvinden in hun thuisland.

Rij- en rusttijden
Vanaf donderdag 20 augustus dienen werkgevers zich te houden aan de vernieuwde rij- en rusttijdenregeling die in het Mobility Package is vastgelegd. Eén van de belangrijkste wijzigingen houdt in dat chauffeurs eens in de drie of vier weken moeten terugkeren naar hun woonplaats.
Voor ‘lange afstandsvervoer’ komt er meer flexibiliteit, namelijk de mogelijkheid om de chauffeur binnen een periode van vier weken twee keer achter elkaar verkorte rust (24 uur) te laten genieten. Indien hiervan gebruik wordt gemaakt, dan moet de chauffeur voor zijn normale rust om de drie weken naar huis. Wordt hiervan geen gebruik gemaakt, dan moet de chauffeur om de vier weken naar huis.
De werkgever is verplicht om de arbeid zo te organiseren dat de chauffeur ook daadwerkelijk terug kan naar zijn woonplaats of naar een exploitatievestiging van de werkgever in het land van vestiging. Er heerst een algeheel verbod op normale rust (45 uur) in de cabine en als dit onderweg wordt genoten, dan dient de werkgever zorg te dragen voor (het vergoeden van de kosten van) passende faciliteiten en sanitaire voorzieningen.
Tijdlijn in het kort
September 2020
- Rij- en rusttijden
- Return home chauffeur
- 2 verkorte wekelijkse rusten achter elkaar mogelijk in internationaal vervoer
- Uitbreiding boot/trein regeling
- Uitbreiding afwijkingsmogelijkheden in bijzondere omstandigheden
Maart 2022
- Tachograaf
- Grenspassages registreren
- Max arbeidstijd 60 uur gecontroleerd langs de weg
- Vestigingseis
- Return home vehicle
- Uitbreiding administratieve en fysieke eisen vestiging
- Cabotage
- Cooling off periode van 4 dagen
- Voor- en natransport gecombineerd vervoer onder cabotageregime
- Detachering
- Aparte regeling voor het vervoer, verduidelijking wanneer van toepassing
- Verklaring via publieke interface IMI
Juni 2022
- Vergunningsgrens vanaf 2,5 ton mtm
September 2022
- ERRU
- Kentekens, personeelsomvang en risicoclassificatie opgenomen in ERRU
- ERRU gebruikt bij wegcontroles
September 2023
- Tachograaf
- Smart tacho 2 op nieuw geregistreerde voertuigen
December 2024
- Tachograaf
- Retrofit alle tachografen in internationaal vervoer behalve smart tacho 1
September 2025
- Tachograaf
- Retrofit alle tachografen in internationaal vervoer smart tacho 1
Juli 2026
- Tachograaf
- Installatie ook op voertuigen vanaf 2,5 internationaal vervoer
TLN heeft een handig overzicht gemaakt met alle wijzigingen inclusief toelichting.
Klik hier om de uitgebreide tijdlijn te lezen.

Cabotage
De huidige (oude) regels over cabotage (binnenlands vervoer door een buitenlandse vervoerder) houden in dat er maximaal drie cabotageritten mogen worden gereden in maximaal zeven dagen.
De nieuwe regels luiden dat er nog steeds maximaal drie cabotageritten in zeven dagen gereden mogen worden maar de wagen moet dan het cabotageland uit en mag na vier dagen weer terugkomen.

Ontbijtsessies
We begrijpen maar al te goed dat het veel informatie is en dat de wetswijzigingen veel invloed gaan hebben op de transportsector.
Als vertrouwde dealer willen wij er natuurlijk alles aan doen om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alle wijzigingen die op korte en lange termijn gaan plaatsvinden. Daarom hebben wij voornemens om alle wetswijzigingen nader toe te lichten in diverse ontbijtsessies op onze vestigingen.
Houd onze social kanalen en website goed in de gaten voor het laatste nieuws en aankondiging van de ontbijtsessies.
Heeft u nog vragen?
Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.