Mobiel waterstofstation TB Truck & Trailer Service

Ralph Hoefman

Eerste truck tankt waterstof bij TB

Arrow down Lees verder

In samenwerking met H2Rent en H2Share is begin juli een tijdelijk mobiel waterstofstation geplaatst op het terrein bij TB Truck & Trailer Service Breda. De bouw van het vaste station in Breda is vertraagd en omdat de twee vuilniswagens van Gemeente Breda toch moet blijven rijden is er gezocht naar een (tijdelijke) oplossing.

Het kan haast geen toeval zijn maar precies in dezelfde periode start H2Share in Breda een proefperiode met een truck op waterstof. Breda is 1 van de vier locaties binnen het project waar de truck van VDL gaat rijden. Ook deze truck zou in eerste instantie gebruik gaan maken van het vaste tankstation. Om de truck te kunnen laten tanken werd geopperd het mobiele tankstation van het H2Share project te gaan gebruiken. Hiervoor zochten ze alleen nog een goede locatie in Breda.

Door een directe koppeling met TB T&TS vanuit H2Rent, een project die de werkplaats in Breda aan het voorbereiden is voor de service en onderhoud aan voertuigen op waterstof, en H2Share was de match snel gemaakt. Na een intensieve, maar korte, periode van samenwerken was de vergunning snel geregeld en kon het mobiele tankstation geplaatst worden.

Aanpassing van de werkplaats
Binnen H2Rent worden 5 dealerbedrijven ingericht om te mogen werken aan voertuigen die uitgerust zijn met een waterstof elektrische aandrijving. Het personeel wordt ook opgeleid om de werkzaamheden, die nu nog bij de fabrikant liggen, in de toekomst op locatie te mogen uitvoeren.

TB T&TS Breda is één van deze dealerbedrijven omdat Gemeente Breda als een van de eerste steden in Nederland pioniert met twee vuilniswagens op waterstof. Het is daarom van belang dat de werkplaats voorbereid is om onderhoud uit te kunnen voeren aan deze voertuigen. TB T&TS is momenteel bezig met het verkrijgen van een vergunning voor het aanpassen van de werkplaatsen voor waterstof.

*tekst gaat verder onder de foto

Mobiel waterstofstation Breda

Interreg Waterstofregio 2.0
Binnen het Waterstofregio 2.0 project wordt er een (vast) waterstoftankstation in Breda gebouwd en deze zal geëxploiteerd worden door Total. Het mobiele tankstation van WaterstofNet maakt ook onderdeel uit van dit project en is al eerder ingezet in oktober 2020 om de vuilniswagen van Breda te laten rijden. Het nieuwe tankstation wordt gerealiseerd op industrieterrein Minervum, maar door vertraging is de oplevering verschoven naar eind september, begin oktober. 

H2Share project
Het H2Share project heeft een mobiel waterstofstation voor Heavy duty en een 27Ton’s bakwagen op waterstof ontwikkeld. De partijen Wystrach GmbH, verantwoordelijk voor het tankstation, en VDL, verantwoordelijk voor de truck, demonstreren samen met een handvol externe partijen uit de transportsector beide toepassingen. Eerder werd er al een proef gedraaid in Schelluinen (Zuid-Holland) met Breytner Zero Emission Transport. Nu wordt er een proef gedraaid in Breda. De vrachtwagen en het tankstation zal de komende 3 maanden in operatie zijn in Breda.

REVIVE
Binnen het REVIVE-project worden er 14 vuilniswagens op waterstof gebouwd en deze gaan rijden op 8 locaties in Europa (Gothenburgh, Groningen, Noordenveld, Amsterdam, Antwerpen, Helmond, Bolzano-Merano èn Breda). De Gemeente Breda gaat binnen dit project met 2 waterstof elektrische vuilniswagens rijden om ervaring op te doen en de volgende stap te zetten in zero-emissie vuilnisophalen. Het eerste voertuig is inmiddels al geleverd en in september zal het tweede voertuig gaan meerijden in de diensten. Het onderhoud aan de huidige vuilniswagens wordt verzorgd door TB T&TS. Meerdere voertuigen via het H2rent project verwachten we ook voor het onderhoud bij TB.

De chauffeurs van de trucks hebben inmiddels een tankopleiding gekregen over het tanken bij het mobiele station. Het personeel van TB T&TS heeft tijdens deze opleiding ook informatie gekregen over het proces en de kans gekregen tot het stellen van vragen over waterstof, de toepassingen en het tanken.

Mooie samenwerking
Doordat TB T&TS het mogelijk heeft gemaakt om het station op een veilige locatie te plaatsen, kunnen de projecten van REVIVE en H2Share blijven doorgaan. H2Rent profiteert op haar beurt ook dat één van de DAF dealer bedrijven binnen het project met waterstofactiviteiten deelneemt en het Interreg Waterstofregio 2.0 deelproject heeft een tijdelijke back-up van het tankstation.

Samen innoveren in de ontwikkeling van en het onderhoud van een schone aandrijflijn voor zware inzet. TB T&TS loopt ook daarin voorop.

Ralph Hoefman

Ralph Hoefman

Algemeen Directeur Truck