Van der Wal kiest voor DAF XG

Van der Wal voegt DAF toe aan vloot voor duurzame belofte XG

Arrow down Lees verder
  • Van der Wal investeert in groeiende vraag naar duurzame transportoplossingen
  • DAF XG belooft tot 10% zuiniger te zijn én meer ruimte en veiligheid te bieden

Utrecht - Van der Wal heeft deze week de eerste serie van vier uit tweeëntwintig DAF XG 450 FAR Lowdeck motorwagens in gebruik genomen. Met de belofte van truckfabrikant DAF dat dit model maar liefst 10% zuiniger rijdt past dit perfect in de Van der Wal strategie 'Nú doen, wat nú kan' voor een duurzamere transportwereld. Het bijna 100-jarige transportbedrijf uit Utrecht geeft aan dat duurzaamheid, comfort voor de chauffeur en veiligheid de belangrijkste overwegingen zijn geweest bij deze aanschaf.

International Truck of the Year 2022 is groter, ruimer en toch fors zuiniger

Wie de DAF XG voor het eerst ziet merkt direct op dat de cabine van de truck groter dan gangbaar is. Dit komt omdat DAF de eerste truckbouwer is die succesvol inspeelt op de nieuwe Europese regelgeving voor afmetingen en gewichten. Een regeling in het leven geroepen om duurzaamheid, veiligheid en chauffeurscomfort te bevorderen.

Over de beslissing om deze investering te maken vertelt operations manager Wilco Beerta bij Van der Wal: "Als het duurzamer kan dan bekijken we dat. Het liefst willen we zo snel mogelijk naar zero-emissie daarom houden we de ontwikkelingen voor elektrische trucks goed in de gaten. Maar elektrische motorwagens zijn nog nauwelijks op de markt en voor onze extra low configuraties voor volumetransport zelfs helemaal niet. Toen kwam DAF eind 2021 met deze truck én beloofde een brandstofbesparing, en dus CO2 reductie, van wel 10% ten opzichte van de vorige generatie DAF trucks en onze huidige serie Mercedes trucks. Dat is een verbetering die we in geen jaren hebben gezien, dat kun je niet negeren. Toen hebben we gezegd 'oké, wij willen met DAF in zee en zien of dit verschil in de praktijk ook gehaald wordt."

Oude bekenden Van der Wal en Van Tilburg-Bastianen Truck &Trailer Service

De samenwerking tussen Van der Wal en Van Tilburg-Bastianen Truck & Trailer Service (TB T&TS) voert terug tot de jaren '70. In die tijd kocht Van der Wal bij 'Truck Service Utrecht' haar eerste DAF, later werd dat COSMO en sinds jaren is dat van Tilburg Bastianen Truck & Trailerservice.

Wilco Beerta vertelt over de samenwerking: "De relatie en service zijn altijd goed geweest dus toen wij de DAF als serieuze optie voor deze nieuwe investering in ons wagenpark zagen, was de stap naar TB T&TS vanzelfsprekend."

Tot slot vertelt Gertjan Boom, Managing Director bij Van der Wal, dat steeds meer klanten vragen naar duurzame oplossingen en de uitstoot van CO2-emissies meewegen in hun aanbestedingen. "Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij klanten in de bouwsector. Steeds vaker moeten of willen zij aan een bepaalde maximale CO2-uitstoot voldoen, transport wordt hierin meegenomen. Door deze maximering loont het als productleveringen zo CO2-neutraal mogelijk plaatsvinden."

Daarnaast noemt Gertjan Boom een andere belangrijke groep klanten: “We rijden voor klanten met duidelijk duurzame producten en missies. Vaak kiezen zij voor ons omdat we hetzelfde uitgangspunt hebben en alles doen om het transport slimmer in te richten, bijvoorbeeld door LZV’s en elektrische kooiapen in te zetten. Deze klanten zijn enthousiast als ik hen vertel dat we weer een flinke CO2-reductie gaan realiseren.”